Indigestia alimentară la copii

Indigestia alimentară este o problemă de sănătate des întâlnită la copii. Aceasta este o tulburare de natură alimentară şi se manifestă printr-un complex mai larg de simptome. Deşi nu este un motiv de îngrijorare, poate crea complicaţii în cazul în care nu se iau măsurile necesare. Indigestia se instalează, de obicei, când copilul mănâncă prea multe alimente, într-un timp prea scurt,dacă le consumă prea repede ori nu le mestecă corespunzător. O altă cauză a indigestiei poate fi şi stilul alimentar necoresunzător, alimente grase, picante… sau consumă alimente greu de digerat. Fasolea (şi alte tipuri de leguminose), varza, ceapa, castraveţii, ridichea şi fructele de mare sunt alimente recunoscute pentru faptul că provoacă balonare şi arsuri gastrice, nu sunt recomandate în cantităţi mari şi cu atât mai puţin când copiii suferă deja de acest tip de discomfort gastric. Când nu sunt secretate suficiente enzime digestive şi suc gastric, pot să apară o serie de simptome neplăcute la nivelul stomacului, care trebuie să muncească mai mult pentru a descompune alimentele ingerate. Ceea ce trebuie să conştientizăm este faptul că, stomacul copiilor este micuţ, la fel ca şi ei. Fiecare copil are o cantitate de mâncare care îi este suficientă la o masă, iar dacă depăşeşte această cantitate e posibil să se confrunte cu indigestia. Fiind o problemă destul de des întâlnită în rândul copiilor este necesar să cunoaştem incă de la început simptomele indigestiei. Acestea sunt relative uşor de recunoscut. Copilul se va plânge întâi de dureri de burta, senzaţii care vor fi însoţite la scurt timp de o stare de greaţă ori chiar de vomă. Cel mic va simţi arsuri gastrice, se va confrunta cu balonare, va avea gaze intestinale şi va râgâi frecvent. Uneri se poate instala diareea, sau la polul opus, constipaţia, in funcţie de combinaţia de alimente pe care a făcut-o şi de modul în care reactionează organismul copilului. În aceasta perioadă se va putea confrunta cu un apetit alimentar scăzut, lipsa energiei, poate simţi un gust neplăcut în gură şi să aibă o respiraţie greoaie. În ceea ce priveşte tratamentul, acesta este unul relativ simplu. Se bazează în special pe repaos, regim alimentar şi o hidratare corespunzătoare. În prima zi de indigestie alimentară se recomandă consumul de lichide (apă sau ceai de plante neîndulcit), iar începând cu a doua zi regimul trebuie să fie compus din legume fierte, carne fiartă, orez, supă de rădăcinoase, măr copt, banana şi brânză de vaci. Oricâtă grijă am avea în privinţa alimentaţiei celui mic, se pare că aceste mici episoade nu pot fi evitate.

-Georgiana ANDRONIC-

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s