Jocurile preferate ale copiilor de 3-4 ani

“Nu ne oprim din joacă atunci când îmbătrânim, ci îmbătrânim când încetăm să ne mai jucăm” – George Bernard Shaw

Nu puţine au fost momentele când m-am aflat în impas neştiind cum să îmi bucur fetiţa, ce activităţi să mai desfăşurăm, ce jocuri să mai inventăm, numai să îi văd bucuria sinceră, de copil, pe chip. Şi, pentru că ştiu că, nu sunt singurul părinte aflat în această situaţie, am decis ca, în rândurile ce urmează, să vă dau câteva idei de jocuri şi activităţi pe care le-am desfăşurat eu şi partenera mea, permanent dornică de joacă şi atenţie. Am ştiut, încă de la început, că voi pune în practică învăţarea prin joacă, aşa că haide-ţi să ne jucăm cu copiii noştri căci doar aşa cei mici vor îmbina elemente instructive cu elemente distractive. Îmbinând învăţarea cu distracţia, copiii trăiesc stări afective complexe care declanşează, stimulează, intensifică participarea la activitate, creşte eficienţa acesteia şi contribuie la dezvoltarea diferitelor component ale personalităţii celor antrenaţi în joc. Pornind de la premise că, dacă un copil ar avea ocazia să aleagă între a juca un joc si a învăţa o poezie, 9 din 10 cazuri va alege să se joace, atunci le vom face pe plac si ne vom juca.

  • În topul casamentului se afla jocul “de-a v-aţi ascunselea” – încă de când era foarte mică, fetiţa mea îşi ascundea doar ochii şi eu trebuia să o găsesc, deşi o aveam, de cele mai multe ori, chiar în faţa mea.
  • Deşi eu nu am niciun talent la desen, fetiţa mea este fascinată de desen şi colorat. Ne ajutăm foarte mult de cărtile de colorat sau printăm forme cu personajele ei preferate apoi le colorăm.
  • Un alt joc preferat de noi este: “cine pune primul degetul pe culoarea…” Bănuiesc că acest joc există de când lumea şi pământul, însă îmi place să cred că eu l-am inventat, pentru că până să mă joc împreună cu fetiţa mea, eu personal, nu am auzit de acest joc. Pe vremea când învăţam animalele, aveam o cărticică pentru copii şi câştiga cine punea degetul primul pe căţel, ori pisică, ori găină…Categoric, fetiţa câştiga mereu!
  • Binoclul lui Mickey Mouse – am facut binoclu din unirea a două suporturi pentru hartia igienică şi ne-am prefăcut cercetaşi, vă puteţi imagina că binoclul lui Mickey Mouse este “identic” cu al nostru, tocmai din acest motiv l-am şi botezat aşa, căci dacă nu ar fi fost aşa atunci amuzamentul unde ar mai fi fost?
  • Despre plastilină ce pot să vă mai spun? Imaginaţia nu are limite când vine vorba despre ce forme putem face din plastilină, iar distracţia este la ea acasă.
  • Ne luptăm – nu este activitatea mea preferată, însă reuşesc să o conving să bea suc magic (făcut din diverse fructe şi legume) sau să mănânce un fruct. Le consumăm împreună, apoi vedem cine a prins mai multă putere.

La vârsta de 3 – 4 ani cântatul şi dansatul ocupă un loc destul de important. Nouă ne place foarte mult să facem formaţie muzicală cu mai multe instrumente: orgă, chitară şi muzicuţă, tobă, chiar sşi trompeta. Împărţim instrumentele între noi în funcţie de preferinţe şi abilităţi. Facem coregrafii şi reuşim să învăţăm şi engleza dansând. O altă activitate preferată este “bucătăreala” – facem prajiturele, pizza, ceai, cafea, apoi spălăm vasele. Încurajez jocurile care să permită o libertate fizică – jocuri cu mingea, în apa, cu bicicleta. Pe măsură ce cresc şi pe măsură ce acumulează noi informaţii, copiii se dezvolta şi la capitolul joacă. Conştientizează mai bine ceea ce fac, înţeleg mai bine cum funcţionează un joc şi îşi pun mintea la contribuţie pentru a-l termina. Astfel, ne dăm seama că jocul are un rol extrem de important în dezvoltarea intelectuală a copilului.

 

-Georgiana ANDRONIC-

Leave a comment