Cum alegem jucariile celor mici?

Pana pe la varsta de 8 – 9 ani, jocul este activitatea principala a copiilor, iar jucariile atractia numarul unu. Jocul este important pentru copiii care cresc si invata, iar jucariile sunt instrumentele cu ajutorul carora copiii capata cunostinte despre lumea care ii inconjoara. Si iata ca, prin jucarii, noi ca parinti alegem ce si cum vor invata copiii. Insa, sa alegi o jucarie in zilele noastre a devenit extreme de difici, pe langa faptul ca sunt scumpe, de cele mai multe ori, avem de ales intre sute de variante. Dar cele mai bune jucarii, insa, nu sunt intotdeauna si cele mai spectaculoase, ci sunt cele care ii stimuleaza imaginatia copilului tau. Jucariile pot fi modalitatea ideala de a da start dezvoltarii creative a copilului tau. Copilul, insa, s-ar putea sa nu aiba nevoie de atat de multe jucarii precum iti imaginezi tu. Cele mai utile jucarii pentru copii sunt cele multifunctionale, care stimuleaza imaginatia, creativitatea si dorinta de a rezolva enigma. Jucariile de acest gen includ.

  • Cuburile – intr-o zi copilul se foloseste de ele pentru a construi un turn, sau o pusca, alteori sa se prefaca ca vorbeste la telefon tinand in mana una dintre piese.
  • Mingi – sunt bune pentru ca sar, se rostogolesc, pot fi tinute in mana, aruncate, privite etc.
  • Cutii de carton – acestea pot fi folosite in foarte multe moduri, de la rafturi, cuptoare, pana la masini, barci sau case pentru papusi.
  • Haine – cu hainute vechi sau chiar o paturica, copilul se poate imbraca in ce vrea el si isi poate imagina ca este orice personaj de carte sau de film.
  • Poti achizitiona un set de lego sau plastilina. Deoarece nu au structuri predefinite, copilul va crea propria jucarie utilizandu-le. Si jucariile ce tin de arta il vor ajuta.

Gandeste-te la tipul de activitate care ii fac placere copilului tau si vei putea sa alegi jucarii bune, care sa il atraga. Inlocuieste jucariile in functie de stadiul de dezvoltare a copilului, asa cum din cauza cresterii rapide a copiilor hainutele raman mici si trebuie schimbate, asa si jucariile se transforma in jucarii ,,pentru bebe”. Ideal ar fi sa alegi jucarii care vor ,,creste’’ impreuna cu copilul tau. Nu uita, jocul copilului se schimba pe masura ce corpul si mintea se dezvolta.

-Georgiana ANDRONIC-

Leave a comment